Den sidste bjørn

Han sidder ved bordet i køkkenet. De tykke læsebriller hviler tungt på hans næse, mens han indgående studerer nogle A4 ark med meget små bogstaver indsat i kasser forbundet med streger. “Jeg er den sidste til at vide, hvordan hun er i familie med os, men jeg kan ikke huske det,” siger svigerfar med et suk, mens han lægger papirerne med stamtræet fra sig. Kvinden han taler om, er lige død i en alder af 80 år, har familiens efternavn og boede i den lille naboby.

“Den sidste bjørn blev skudt i 1782 lige nede for foden af bakken her,” fortæller svigerfar mig videre. Jeg husker den gode historie, som er understøttet af huset lidt uden for byen med en stor bjørn malet på gavlen, hvor bjørnens banemand boede. Historien var populær blandt gæsterne, da jeg fortalte den som guide for 19 år siden. Det præcise årstal har svigerfar sikkert lige læst i de papirer han sad med, ellers er han god til at huske detaljerne om alle mulige mærkelige hændelser fra gamle dage.

Vi spiser forsinket utraditionel påskefrokost (pasta alla carbonara) efterfulgt af traditionel påskekage kaldet Colomba. Hele familien er samlet. Vi sludrer, drikker en kop god espressokaffe og bryder op efter et par timer. Svigerfar kan nå en morfar inden han skal til begravelse.

Senere ringer de efter min mand, da svigerfar har voldsomme smerter i venstre skulder. Man frygter hjerteslag og han bliver hentet i ambulance.

Snepinde

Det var heldigvis ikke andet end en blodansamling i skulderen. Familien ånder lettet op efter et par trælse timer i uvidenhed.

Svigerfar har klaret endnu en vinter og nu, hvor foråret kommer, de stribede pinde langs vejen bliver fjernet, solen tør de vinterfrosne knogler og køkkenhaven har akut brug for hans indsats, er der gode muligheder for at han også oplever sin femogfirsenstyvende sommer.

Og så må vi huske at høre historierne mens tid er.

Advertisements

One thought on “Den sidste bjørn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s