Befriende upræcis

“Hvem slukkede fjernsynet sidst?”, spørger bonusfar lidt nervøst. Der mangler præcis et kvarter til Dronningens nytårstale. Vi er i vores pæne tøj og har fået skænket Champagne i fine skåle. Vi smager på bruset i baljerne, sludrer lidt og venter. Jeg fornemmer den højtidelige stemning og føler mig som en del af et større fællesskab. Et fællesskab som rækker udover vores lille gruppe på otte voksne forsamlet i lille stue, i almindelig villa, i lille soveby midt i Nordsjælland. Men noget er galt.

TV-skærmen er blå. Der er ingen signal. Bonusfar roder febrilsk med fjernbetjeningen. Tænder og slukker. Jeg tjekker om Dronningen tilfældigvis beslutter sig for at vise sig på min telefon og lander på DR´s breaking news: “YouSees tv-signal svigter – sort skærm over hele landet.”

Vi tænder for radioen og må nøjes med at lytte til Dronningen. Vi kan ikke se, hvad hun har på, hvordan håret sidder, hendes øje der skeler eller måden, hvorpå hun løfter vandglasset op til munden for at sippe af det. Vi kan ikke se, hvor fin og majestætisk hun er, og hvordan hun også er lidt ligesom os. Alligevel oplever jeg en følelse af national samhørighed, som jeg tænker, at man som italiener nærmer sig bedst på et fodbodstadion til landskamp.

Tre retter god mad og efterfølgende kaffe afpasser vi så fint, at vi er klar igen med Champagne og laksebidder foran fjernsynet klokken ti minutter i midnat. Heldigvis er tv-signalet vendt tilbage til aftenens næste højdepunkt, som er rådhusklokkerne, der ringer det nye år ind. Der er ovenikøbet nedtælling på skærmen, så vi ikke skal diskutere, om vi skal skåle på første slag, første slag i anden omgang eller sidst slag. Midnat nytårsaften er helt speciel, fordi en masse mennesker uafhængigt af hinanden gør det samme på præcis det samme sekund. Og så er der undtagelserne.

Som for eksempel mine kære italienere. Nogle mener, at rødt undertøj på denne aften bringer lykke, andre, at man skal sørge for at have noget nyt på og flere siger, at spiser man linser nytårsaften, giver det penge i året der kommer. Men det værste er, at omkring midnat hersker der generel forvirring og uenighed om, hvad klokken i virkeligheden er, og om der skal skåles eller fyres raketter af (indrømmet – jeg er ikke opdateret om tingenes udvikling siden 9-årigs ankomst samme år som lanceringen af iPhone).

Men bør man ikke, som os danskere, have 100% tjek på tiden lige netop med noget så vigtigt som årsskiftet?

img_8341
Af mangel på relevant foto er her er et billede af min uperfekte, men utroligt velsmagende hjemmelavede burger fra igår aftes.
Nogle ritualer er dejlige, og nogle tider er vigtige. Men det nye år finder selv ud af at indfinde sig på rette tidspunkt, og det må være befriende nogle gange at være lidt mindre præcis… og lidt mere italiener.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s